wróć

Domowe grissini z solą i KremSerem

Składniki

250 g mąki pszennej typ 500
150 ml ciepłej wody
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
posypki: gruboziarnista sól (można użyć też sezamu lub rozmarynu)
Opakowanie KremSera (do maczania grissini)

Wykonanie

  1. Drożdże rozpuścić w wodzie z odrobiną mąki i odstawić na 10 minut.
  2. W misce połączyć mąkę, sól, oliwę i rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto, odstawić na 1 h do wyrośnięcia.
  3. Ciasto rozwałkować i pokroić w cienkie paski. Każdy skręcić i ułożyć na blasze.
  4. Posypać solą (sezamem lub rozmarynem).
  5. Piec w 200°C ok. 12–15 minut, aż będą chrupiące.

Podawać z KremSerem.

Obserwuj nas